Echocentrum Focus in:
nb. openingsdagen/-tijden kunnen afwijken.
Ja, je verloskundige of gynaecoloog regelt de verwijzing in je zorgdossier. Een enkele keer geeft een zorgverlener nog een aanvraagformulier mee.
Alle medische echo-onderzoeken worden door je verzekeraar vergoed.
Vanaf 1 april 2023 wordt ook de NIPT voor iedereen vergoed.
Echo-onderzoek bij Focus betreft medisch onderzoek. Fotograferen of filmen is tijdens dit onderzoek daarom niet toegestaan.
Bij echo-onderzoek is mag je één begeleider meenemen en geen kinderen. Het betreft een medisch onderzoek waarbij zowel jij áls de echoscopiste alle aandacht nodig heeft.
Het is onze ervaring dat de aanwezigheid van een kind:
En let op; de echokamer is donker, dit kan voor een klein kind niet prettig zijn. Zeker niet als mama dan ook nog op een onderzoeksbank ligt en er iemand met mama bezig is.
Een mooie oplossing:
Maak een afspraak bij
Uw kinderen zijn bij ons pretechoburo van harte welkom om samen met jou kennis te maken met hun toekomstige broertje of zusje!
We hebben hier de tijd om er voor te zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt!
dd. 01/03/23 helaas is tot nader bericht tijdelijk gesloten.
Bij echo-onderzoeken tot 14 weken vragen wij je met een gevulde blaas te komen. Door een gevulde blaas kan de baarmoeder vroeg in de zwangerschap vaak beter in beeld worden gebracht. Een gevulde blaas houdt in: 1 uur voor het onderzoek 2 volle glazen water (of ander vocht) drinken en niet meer uit plassen.
Bij de overige echo-onderzoeken is een gevulde blaas niet noodzakelijk.
In de meeste gevallen is het geslacht bij de 20 wekenecho te bepalen. Het is echter geen onderdeel van dit medische onderzoek en wordt alleen op jouw verzoek medegedeeld. Wanneer het geslacht niet in beeld kan worden gebracht, is dit geen reden om deze echo te herhalen.
Mocht je het geslacht eerder dan de 20 wekenecho willen weten, kun je daarvoor vanaf 16 weken terecht bij ons pretechoburo! www.focusfun.nl
Let op: bij de 13 wekenecho wordt het geslacht niet beoordeeld.
Navelpiercings kunnen tot 14 weken zwangerschap blijven zitten. Bij echo’s na 14 weken zwangerschap vragen wij navelpiercings, omwille van het onderzoek, uit te doen. Dit geldt ook voor studs op de buik. Indien een stud niet kan worden verwijderd, mag deze ook worden afgeplakt met een kleine pleister. Piercings en studs kunnen onze echoapparatuur beschadigen. Ook kan de beeldkwaliteit worden beperkt.
Geslachtspiercings kunnen over het algemeen blijven zitten, tenzij het praktisch gezien een vaginaal echo-onderzoek zou kunnen belemmeren.
Een buik ingesmeerd met bodylotion kan de beeldvorming tijdens de echo belemmeren. Wij vragen je daarom vanaf een dag vóór het onderzoek je buik niet in te smeren met bodylotion of een andere crème.
Echocentrumfocus is voortdurend bezig de zorg voor zwangeren en hun partner te optimaliseren. Naast verbeterpunten hechten wij uiteraard ook veel waarde aan positieve ervaringen! Je kunt je positieve ervaring met ons delen door een mail te sturen naar meldpunt@echocentrumfocus.nl.
Wij doen ons best onze zwangeren zo goed mogelijk te helpen!
Wij doen er alles aan je bezoek zo goed mogelijk te laten verlopen. Mocht je na een bezoek aan Echocentrum Focus toch een klacht hebben, dan kunt je dit bij ons melden via meldpunt@echocentrumfocus.nl. Wij zullen dan je klacht in behandeling nemen en zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Vermeld om die reden je naam, geboortedatum, adres en telefoonnummer waarop wij je hiervoor kunnen bereiken.
Wij staan altijd open voor feedback.
Met echoscopie maakt de echoscopist je ongeboren kindje zichtbaar door middel van geluidsgolven. Dit onderzoek wordt ook wel ultrageluidonderzoek genoemd. Ultrageluid bestaat uit hoogfrequente geluidsgolven, die de echokop uitzendt. Door weerkaatsing van geluidsgolven wordt je kindje zichtbaar op een scherm. Er zijn twee soorten echo’s: een inwendige echo en een uitwendige echo.
Tot nu toe zijn in de praktijk en uit wetenschappelijk onderzoek geen nadelige gevolgen of schadelijke effecten naar voren gekomen.
Over het algemeen is een echo-onderzoek niet pijnlijk. Bij een uitwendig echo kan soms wel de druk die met een echokop op de buik wordt uitgeoefend wat onprettig aanvoelen. Een inwendig echo is over het algemeen ook niet pijnlijk. De inwendige echokop kan soms wel een beetje druk geven.
Wanneer je onverhoopt wel ongemak of pijn ervaart, laat dit de echoscopiste altijd meteen weten, dan kan zij hier rekening mee proberen te houden.
De echoscopist begint altijd met het maken van een uitwendige echo. Hierbij krijg je gel op je buik om te zorgen voor een goede geleiding van de geluidsgolven. Een uitwendige echo is niet pijnlijk. Wel kan het drukken met de echokop op je buik soms wat onaangenaam aanvoelen. Afhankelijk van de zwangerschapsduur is een uitwendige echo al dan niet voldoende om het kindje goed in beeld te krijgen. Met name bij (screenings)echo’s in het eerste trimester kan het voorkomen dat een inwendige echo nodig is om het kindje beter in beeld te krijgen. Maar ook wanneer later in de zwangerschap bijvoorbeeld de locatie van de placenta niet goed genoeg via je buik kan worden beoordeeld, kan een inwendige echo nodig zijn. Houdt er daarom altijd rekening mee wanneer je voor een echo komt.
Een echo-onderzoek wordt altijd eerst uitwendig gestart, dus via de buikwand.
In het eerste trimester zijn er echter vaak redenen waardoor een echo via de buikwand niet toereikend is. Redenen kunnen zijn: een prille zwangerschap, de ligging van het kindje, een bepaalde positie van de baarmoeder, een stevigere buikwand of belemmerende structuren (zoals voorliggende darmen) in de buik van de zwangere. In dat geval kan er een inwendige echo nodig zijn, oftewel een vaginale echo.
Voor het verrichten van een vaginale echo wordt altijd eerst je toestemming gevraagd.
Een vaginaal onderzoek geeft meestal beter beeld dan via de buikwand. Voor dit onderzoek kan je blaas het beste leeg zijn. Vaak vraagt de echoscopiste je dan ook om eerst even te gaan plassen.
Hoe het werkt: om een dunne echokop wordt een condoom gedaan met daarop een beetje gel. Het inbrengen doet over het algemeen geen pijn. De ervaring leert dat een vaginale echo door de meeste zwangeren achteraf niet als vervelend of pijnlijk wordt ervaren.
Je kunt bij elk echo-onderzoek goed meekijken op een speciaal daarvoor geïnstalleerd beeldscherm.
Wij streven er naar om je altijd één of meerdere foto’s mee te geven nadat het onderzoek is afgerond.